Різне

Блаженнейший Митрополит Владимир работает

Як постувати жінці, що готується стати матір’ю, або матері, яка народила і кормить дитя груддю?

Згідно церковних правил і традицій для вагітних жінок та тих, які кормлять немовлят, піст послаблюється. Одночасно нагадаю, що обмеження себе у тій чи іншій їжі, не є метою посту. Це є засобом для досягнення головної мети – духовного зростання.

Тому вагітній жінці або молодій матері треба визначитися з переліком продуктів, що вкрай необхідні. Після цього необхідно порадитися з духівником та взяти благословення на їх вживання під час посту. Я гадаю, що священик, який має духовний досвід ніколи не відмовить у такому благословенні.

Одночасно в такі часи жінки мають достатньо часу бути наодинці з собою та дитиною. Саме цей час треба використовувати для молитви, духовного читання або піснеспівів. І це буде дуже корисним і вам і малюкові.

До того ж, віддаючи свою любов своїй дитині під час Різдвяного посту, ви можете гідно підготуватися і до зустрічі Різдва Богонемовляти Христа.

 

Як правильно вибрати ім'я новонародженому?

Традиція Православної Церкви надає широкий вибір батькам. Головне, щоб ім’я було християнським, тобто на честь святого Православної Церкви.

Це може бути ім’я святого, пам’ять якого Церква святкує в день народження, або день хрещення дитини. Можно обрати ім’я одного зі святих, день пам’яті якого припадає невдовзі після народження дитини. Але це також може бути ім’я святого, який шанується родиною.

Можна вирішити самим, або звернутися до найближчого православного храму. В цьому випадку, як свідчать багаточисельні рекомендації з цього приводу священнослужителям, головним є збереження християнської любові та уникнення суперечок та непорозумінь між батьками.

 

Як причащати дитину до року і які молитви потрібно читати?

Щоб причащати дитину, вона, перш за все, повинна бути хрещена. Більш того, саме щоб мати змогу причащати дитину і не лишати її благодаті церковних Таїнств, віруючі батьки хрестять немовлят.

Коли дитина змалку чує церковні піснеспіви та молитви, це обов’язково відбивається у її душі. Тому добре коли немовля приносять до храму під час служби. Але якщо це незручно, або невідповідна погода, або дитина поводиться неспокійно, чи за інших поважних причин, дитину можна приносити до церкви безпосередньо перед причастям.

Особливих молитов під час причастя немовлят немає, але ви можете своїми словами звернутися до Бога про допомогу виростити дитину і виховати його справжнім християнином.

Одночасно піклуйтеся про власне духовне життя, бо від нього також дуже багато залежить і для вашої дитини.

 

Що може Церква запропонувати людині, яка тяжко хворіє?

Нерідко хвороби тіла є наслідками хвороб душі. Одночасно хвороба може бути випробуванням, яке людині треба подолати, щоб стати духовно міцнішою і наблизитися до Бога. Тому під час хвороби треба обов’язково звернути увагу на духовне життя. Доречним буде підсилити молитву, посповідатися і причаститися Святих Христових Тайн.

Але у Церкви є й заповідане Христом і апостолами Таїнство на випадок хвороби віруючої людини. Це Таїнство єлеоосвячення або соборування. Апостол Яків у своєму посланні каже: «Нездужає хтось між вами? Нехай покличе пресвітерів Церкви і нехай помоляться над ним, помазавши його єлеєм в ім’я Господнє; І молитва віри зцілить недужого і підведе його Господь; і, якщо він гріхи вчинив, простяться йому» (Як.5,14-15).

Таїнство Єлеосвячення і звершується у виконання цього святого заповіту. Окрім тілесного зцілення, ми також просимо про відпущення гріхів, адже більшість хвороб є наслідками гріха. До того ж багато отців і учителів Церкви пояснюють, що в Таїнстві Соборування відпускаються переважно забуті, невисповідані гріхи, і, як слідство, не прощені в Таїнстві Покаяння.

 

Де і коли у Церкві соборують, і чи можна соборуватися тим, хто не смертельно хворий?

Якщо людина дуже хвора, Таїнство Єлеоосвячення звершується на дому, але існує практика соборувати і у храмах під час багатоденних постів, насамперед під час Великого посту.

Таїнство Єлеосвячення повинні звершувати сім священиків, чим показується, що турбота про хворих і співстраждання є справою усієї Церкви. Але Таїнство за необхідності може звершувати навіть і один священик.

Над хворим читаються сім різних фрагментів із Апостола и сім — із Євангелія: в них розповідається про покаяння, про зцілення, про необхідність вірувати і надіятися на Бога, а також бути співчутливими і милосердними. Одночасно хворого сім разів помазують освяченою олією (єлеєм) з читанням відповідної молитви.

Насамкінець на голову хворого священик кладе розкрите Святе Євангеліє, корінцем догори і читає відпускну молитву.

Церква знає велику кількість випадків швидких, а іноді і миттєвих зцілень хворих силою цього Таїнства. Але якщо хворий помирає, православні вірять, що через Таїнство він отримує особливу благодатну допомогу для переходу в інше життя.

Але, Єлеосвячення ні в якому разі не є, як дехто гадає, напуттям до смерті. Передусім, це Таїнство зцілення хворих і участі Церкви у співчутливій любові до свого члена, який страждає.

 

Що робити, коли людина, з якою ти бажаєш примиритися, не відповідає взаємністю?

Примиритися з тими, кого ми образили, або з тими, хто завдав шкоди нам, нас зобов’язує Святе Письмо, і, на сам перед, Молитва Господня.

Але дійсно, що робити, коли той, хто має дещо проти нас, і чути не бажає про примирення?

По-перше, ми повинні наголосити на своєму бажанні примиритися.

По-друге, треба безумовно примиритися зі своїм боржником у власному серці, простити йому всі образи та не бажати зла.

По-третє, необхідно помолитися за людину, чиє серце перебуває у полоні ненависті, зі словами: „Спаси, Господи, і помилуй раба Твого, і прости мені мої гріхи”. Можливо саме Ваші необачні дії, слова або поведінка, ввели цю людину у спокусу.

Шукати примирення можливо на деякий час треба припинити, щоб не розлютити ображену людину. При цьому необхідно знайти спосіб робити вашому боржнику таємно добро. Можливо випадково дізнавшись про це, його серце пом’якшиться. Але цього може і не відбутися.

Головне, щоб Ви щиро бажали спасіння душі кожної людини, незалежно від ставлення її особисто до Вас. І це буде означати, що Ви дійсно простили „винуватця Вашого”.

Проповеди Блаженнейшего Митрпоолита Владимира (Сабодана)

Музей Блаженнішого Митрополита Володимира

Цитати

«Храм Божий – це місце звершення святих Таїнств, це училище віри і благочестя, які від Престолу Божого, в ім’я Його, подаються через Богом обраних і Богом поставлених служителів Святої Церкви Христової. Просвітити душу, наповнити її духовними дарами – ось призначення Святої Православної Церкви»